Όμιλοι – Εργαστήρια

Όμιλοι – Εργαστήρια

Οι σχολικοί όμιλοι βρίσκονται στην πρωτοπορία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έχουν ως σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, καθώς τους δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ταλέντα τους, να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες μέσα στο πνεύμα της συλλογικής εργασίας.

Οι σχολικοί όμιλοι βρίσκονται στην πρωτοπορία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έχουν ως σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, καθώς τους δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ταλέντα τους, να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες μέσα στο πνεύμα της συλλογικής εργασίας.

Στο Σχολείο μας λειτουργούν οι Μαθητικοί Όμιλοι Μαγειρικής, Κατασκευών, Πειραμάτων, Εικαστικών, Μουσικής – Σχολική Μπάντα, Λογοτεχνίας – Μικρά Μολύβια, Ρομποτικής, Κινεζικής Γλώσσας, Δημοσιογραφίας

Λογοτεχνική ομάδα ¨Μικρά Μολύβια¨ αποτελείται από μαθητές του Δημοτικού μας, κυρίως των μεγάλων τάξεων. Με τη προσπάθειά τους, την επιμονή τους, τη φαντασία τους, με κέφι και έμπνευση καθώς και με την βοήθεια και το μεράκι των Δασκάλων τους έγιναν συγγραφείς. Έτσι, τα βιβλία τους, πρωτότυπα σε ιδέες και ιστορίες έφτασαν να εκδοθούν από εκδοτικούς οίκους όπως τα Ελληνικά Γράμματα, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, καθώς και οι εκδόσεις Διάπλαση κοσμώντας τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Στη Λογοτεχνική ομάδα ¨Μικρά Μολύβια¨ έχουν πάρει μέρος πολλά σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές να ανακαλύψουν τη Λογοτεχνία και τις τεχνικές γραφής ενός βιβλίου.

Οι μαθητές με απλά υλικά πραγματοποιούν πειράματα και κατασκευάζουν χρηστικά αντικείμενα ενώ παράλληλα εμβαθύνουν σε βασικές έννοιες και φαινόμενα των Φυσικών Επιστημών.

Μέσα από την Ρομποτική αναδεικνύεται η εξοικείωση των μαθητών με βασικές έννοιες των Μαθηματικών και της Φυσικής, εστιάζοντας στη μαθηματική σκέψη και στην πρακτική γνώση.

Οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες έρευνας, καθώς εντοπίζουν τις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης, φτιάχνουν τα δικά τους ρεπορτάζ και δημιουργούν το δικό τους δημοσιογραφικό υλικό (μαθητική εφημερίδα, μαθητικά άρθρα, κ.α.).

Οι μαθητές μας ζυγίζουν, μετρούν, ανακατεύουν υλικά, φτιάχνουν φαγητά κι εδέσματα, μαθαίνοντας να συνδυάζουν γεύσεις σε ένα παιχνίδι φαντασίας και γευσιγνωσίας.

Οι μαθητές μας μαθαίνουν να παρατηρούν το άμεσο περιβάλλον τους, φωτογραφίζοντας τα σημαντικά μέρη με βάση την ιστορική, αισθητική και βιωματική τους αξία.

Με αφετηρία την παγκοσμίου εμβέλειας αξία της κινέζικης φιλοσοφίας και του πολιτισμού, οι μαθητές μας εξοικειώνονται με τις βασικές δομές της κινέζικης γλώσσας.

Εργαστήριο

Μικρά Μολύβια – Συγγραφική ομάδα

Τα Μικρά Μολύβια, εδώ και δεκαέξι χρόνια αποτελούν τη συγγραφική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στα πλαίσια προώθησης της φιλαναγνωσίας, συνεργάζονται για τη συγγραφή ενός λογοτεχνικού βιβλίου.

Στόχοι του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι:

Ταυτόχρονα, η συγγραφική ομάδα προωθεί ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με άλλα σχολεία και φορείς, με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την καλλιέργεια της αγάπης για τη συγγραφή κειμένων, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής επικοινωνίας και εποικοδομητικής συνεργασίας.

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με μεγάλο εκδοτικό οίκο, αναλαμβάνει την επιμέλεια κι έκδοση του βιβλίου, καθώς και τη διαδικασία προβολής και παρουσίασής του στο ευρύτερο κοινό, μέσα από εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Την εκδήλωση πλαισιώνουν με την παρουσία τους εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, καθώς και Σχολικοί Σύμβουλοι, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Θεατρικό Παιχνίδι & Συναισθηματική Νοημοσύνη

Το θεατρικό παιχνίδι στις μέρες μας αποτελεί κύριο κομμάτι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, γιατί συμβάλλει τόσο στην ψυχική και κινητική ανάπτυξη του παιδιού, όσο και στην ανάπτυξη της φαντασίας και στην καλλιέργεια της συναισθηματικής του νοημοσύνης.

Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν είναι κάποιο είδος μαθήματος που έχει συγκεκριμένη διδακτέα• είναι μια θεατροπαιδαγωγική μέθοδος που στοχεύει στην ψυχική αρμονία των παιδιών και στην αλληλεπίδραση στην ομάδα, γεγονός που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά, βελτιώνοντας έτσι τις μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις. Μέσα από παιχνίδια ρόλων τα παιδιά εκφράζονται ελεύθερα και αυθόρμητα, δραματοποιούν γεγονότα από τον κόσμο της φαντασίας ή αναπλάθουν την πραγματικότητα, και μαθαίνουν να κατανοούν τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων.

Το θεατρικό παιχνίδι γίνεται εντός των σχολικών εγκαταστάσεων, στο θεατράκι του Σχολείου, από παιδαγωγούς με σπουδές και εμπειρία στη θεατρική αγωγή.

Εργαστήριο

Μικροί Επιστήμονες – Επιστήμη και Πειράματα

Ο όγκος των πληροφοριών στις Φυσικές Επιστήμες και στις Τεχνολογίες Αιχμής πολλαπλασιάζεται στην εποχή μας με ραγδαίους ρυθμούς, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εξοικειωθούν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία με τα φυσικά φαινόμενα και να κατακτούν την ικανότητα να τα προσεγγίζουν με τρόπο επιστημονικό.

Η καινοτόμος δραστηριότητα «Μικροί Επιστήμονες» στοχεύει στην ομαλή είσοδο τον παιδιών στον μαγικό κόσμο της επιστήμης με τρόπο διασκεδαστικό, βιωματικό και παιγνιώδη. Μέσα από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα τα παιδιά αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να κατανοούν και να αφομοιώνουν τη νέα γνώση.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο σύγχρονο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών που διαθέτει το Σχολείο μας, από νηπιαγωγούς που έχουν επιμορφωθεί σχετικά με την εφαρμογή πειραματικών ασκήσεων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Let’ s Cook & Learn - Μαγειρική και Διατροφική Αγωγή

Οι σωστές διατροφικές επιλογές ξεκινούν από την παιδική ηλικία, γίνονται συνήθεια και καταλήγουν να είναι τρόπος ζωής στην ενήλικη ζωή. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα – δραστηριότητα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν διασκεδάζοντας!

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών προσχολικής ηλικίας σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το καλό σπιτικό φαγητό και να κατανοήσουν τη σημασία των βιταμινών και το σωστό συνδυασμό των τροφίμων είναι να συμμετέχουν στη διαδικασία της παρασκευής γευμάτων.

Οι μικροί chefs μπαίνουν στην κουζίνα του Σχολείου μας, φορούν σκούφους και ποδιές και μαθαίνουν να μαγειρεύουν εύκολες και υγιεινές συνταγές με τη βοήθεια παιδαγωγών που έχουν επιμορφωθεί σε θέματα Διατροφικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας. Τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους εύγεστα σνακ και γλυκά. Διδάσκονται βασικούς κανόνες υγιεινής στην κουζίνα κι εκπαιδεύονται κατάλληλα, ώστε να κάνουν συνειδητά τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Εργαστήριο

Ρομποτάκια εν δράσει – STEM & Εκπαιδευτική Ρομποτική

Το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) είναι μια σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση, που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών. Βασίζεται στην μαθητοκεντρική διδασκαλία κι εστιάζει στην ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι μία καινούργια Επιστήμη στην οποία συνδυάζονται στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανολογίας. Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδέεται άρρηκτα με την εκπαίδευση STEM, καθώς αξιοποιεί σε όλο της το εύρος την Τεχνολογία και τα Μαθηματικά.

Τα ρομπότ θα αναλάβουν σύντομα πολλές ανθρώπινες δουλειές και τα άτομα που θα είναι πιο εξοικειωμένα με αυτές τις τεχνολογίες, θα μπορούν ευκολότερα να ακολουθήσουν τις καλπάζουσες εξελίξεις των επιστημών και της μηχανολογίας και να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, τα παιδιά μας θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο μέλλον. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουμε ότι η «ψυχή» και η ζωή ενός ρομπότ δημιουργείται από εμάς τους ίδιους.

Τα ρομπότ είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κατακτήσουν τα παιδιά φυσικές δεξιότητες, να αναπτύξουν τη αντίληψη του χώρου, να αποκτήσουν καλές κινητικές ικανότητες και πρακτική κατανόηση των δεξιοτήτων μηχανικής (engineeringskills).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ρομποτάκια εν δράσει» είναι ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο από εμάς και απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά. Γίνεται από εξειδικευμένους παιδαγωγούςπρογραμματιστές στο Εργαστήριο Ρομποτικής του Σχολείου. Εστιάζει στην ομαδική εργασία και συμβάλλει στην ανάπτυξη λογικής σκέψης και δεξιοτήτων προγραμματισμού. Ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την πρωτοβουλία στην επίλυση προβλημάτων.

VitaminN: Κηπουρική - Ανακύκλωση & Τέχνη

Τα παιδιά των πόλεων χάνουν την πολύτιμη επαφή με τη φύση, κάτι που προσφέρει πολλά οφέλη για την ολόπλευρη ανάπτυξη τους. Τι μπορούμε να κάνουμε για να καλύψουμε την ανάγκη αυτή; Να προσφέρουμε στα παιδιά μας την «VitaminNature», τη βιταμίνη της φύσης!

Το πρόγραμμα «Vitamin N» περιλαμβάνει δύο δραστηριότητες, την Κηπουρική και την Ανακύκλωση μέσα από την Τέχνη.

Η Κηπουρική πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Σχολείου, όπου υπάρχει λαχανόκηπος και ανθόκηπος. Οι μικροί μας μαθητές φορούν ειδικά ρούχα, παπούτσια και καπέλα, παίρνουν τα εργαλεία τους κι αναλαμβάνουν δράση! Γίνονται για λίγο κηπουροί και με τη βοήθεια των παιδαγωγών και του κηπουρού μας αναλαμβάνουν το φύτεμα διαφόρων καλλωπιστικών φυτών, λαχανικών και μυρωδικών.

Η επαφή με το «πράσινο» προσφέρει στα παιδιά ποικιλία περιβαλλοντικών ερεθισμάτων, που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία στην ανάπτυξη της αισθητηριακής τους επεξεργασίας και του πειραματισμού, στη βελτίωση των κινητικών τους δεξιοτήτων στην ψυχική αποφόρτιση και τη συναισθηματική ηρεμία στην καλλιέργεια της υπευθυνότητας και της κοινωνικότητάς τους.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες γνωρίζουν τα μέρη των φυτών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός, μαθαίνουν να αγαπούν και να φροντίζουν τη φύση.

Η αξία της Ανακύκλωσης ως στάσης ζωής μαθαίνεται στα μικρά παιδιά κυρίως μέσα από την Τέχνη. Μέσα από το παιχνίδι και το κουκλοθέατρο τα παιδιά διδάσκονται βασικές αρχές και τρόπους ανακύκλωσης και συνειδητοποιούν σταδιακά από μικρή ηλικία τη δική τους ευθύνη για την προστασία του πλανήτη. Ανακαλύπτουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπες κατασκευές χρησιμοποιώντας χαρτί, καπάκια, μπουκάλια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Εργαστήριο

Παραδοσιακοί χοροί – Γνωρίζω τον τόπο μου

Ο χορός είναι η τέχνη, η οποία καλλιεργεί το σώμα και τον νου. Μέσα από τον χορό εκφραζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, επικοινωνούμε και ασκούμαστε. Η μουσική και ο ρυθμός καλλιεργούν στο παιδί την αντίληψη της αρμονίας και του διδάσκουν την αυτοπειθαρχία και τον αυτοέλεγχο.

Με τους παραδοσιακούς χορούς τα παιδιά μας μαθαίνουν τον πολιτισμό και τους χορούς όλης της Ελλάδας και μέσα από την ταυτόχρονη εκμάθηση και εκπαίδευση διατηρούν ζωντανό το στοιχείο της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα και μαθαίνουν από μικρή ηλικία τα οφέλη της λαϊκής μας κληρονομιάς. Οι παραδοσιακοί χοροί συμβάλλουν στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, στην κοινωνικοποίησή του και στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας, ενώ ενισχύουν τη σωματική άσκηση και την καλή ισορροπία.

Η διδασκαλία των Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου από έμπειρους χοροδιδασκάλους. Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες χορών εκπροσωπούν το σχολείο μας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία και τιμητικές διακρίσεις.

Καλλιτέχνες με χρώματα - Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Η ζωγραφική είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Μπορούν να κάθονται για ώρες ολόκληρες πάνω από μία λευκή κόλλα χαρτί και να κάνουν σχέδια και σχήματα που βλέπουν ή φαντάζονται.

Η ζωγραφική, όμως, δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που προσφέρει στιγμές χαλάρωσης στα παιδιά, είναι έκφραση, δημιουργία, διασκέδαση και τρόπος ζωής.

Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, οι μικροί μαθητές ζωντανεύουν εικόνες της φαντασίας τους, εξασκούν τις δεξιότητες της παρατήρησης και της αντίληψης, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και ασκούνται στη συνεργασία χεριού και ματιού.

Η ζωγραφική βοηθάει τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και πολλές φορές ανακαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητάς τους ή ακόμα και την καλλιτεχνική τους κλίση, που ίσως δε γνώριζαν. Μαθαίνουν ότι η τέχνη δεν έχει όρια και κανόνες, δεν έχει σωστό και λάθος.

Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, καθώς γνωρίζουν το έργο σπουδαίων ζωγράφων, έρχονται σε επαφή με διάφορες μορφές εικαστικών τεχνών, εξοικειώνονται με διαφορετικές τεχνοτροπίες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και σε ομάδες, γεγονός που συμβάλλει στην καλλιέργεια της ομαδικότητας και του συλλογικού πνεύματος.

Τα μαθήματα εικαστικών πραγματοποιούνται στο Εργαστήρι Εικαστικών των Εκπαιδευτηρίων μας από εικαστικούς παιδαγωγούς με πείρα στην εκπαίδευση. Τα παιδιά πειραματίζονται με χρώματα και υλικά, εκφράζουν αυθόρμητα και με αυθεντικότητα τα συναισθήματά τους μέσα από τις δημιουργίες τους και μεταμορφώνονται με αυτόν τον τρόπο σε μικρούς «Καλλιτέχνες με χρώματα».